Nederland zit vol met keurmerken, certificaten en diploma’s die je om verschillende reden kunt willen binnenslepen. Geen is er echter waarschijnlijk de afgelopen decennia zo in waarde en populariteit gestegen als het VCA certificaat. Zowel bedrijven als afzonderlijke werknemers kunnen voor dit certificaat gaan dat gebaseerd is op de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA). Deze werd al in 1989 geïntroduceerd in Nederland om de veiligheid op risicovolle werkplekken, zoals in de bouw en industrie, beter te kunnen controleren en waarborgen. De checklist werd oorspronkelijk ontwikkeld door petrochemische bedrijven die behoefte hadden aan uniforme veiligheidsrichtlijnen voor aannemers. Maar waarom zou je dit VCA certificaat willen halen? We bespreken een aantal goede redenen daarvoor.
Bewust worden van risico’s
VCA is vooral relevant voor sectoren waarin er verhoogd risico op ongelukken, gezondheidsschade en milieuschade is. Binnen die sectoren is het van groot belang voor zowel bedrijven als werknemers om te begrijpen met welke risico’s ze te maken hebben in hun werk. Een gebrek aan bewustzijn daarvan kan voor ongelukken zorgen die voorkomen hadden kunnen worden als men wel scherp had waar er goed op gelet had moeten worden. Deze risico’s worden geïdentificeerd tijdens de VCA cursus, die ook bedrijfsspecifiek kan worden ingericht. Volg hier de cursus, zodat ook jij weet met welke risico’s je rekening moet houden in je werk.
Veiliger werken
Het identificeren van de risico’s alleen is echter niet voldoende om ongelukken te voorkomen. Daarvoor moet je immers ook weten op welke manier je die risico’s kunt beteugelen en hoe je te werk kunt gaan op een veilige manier. Dat wiel hoeven bedrijven en werknemers niet zelf uit te vinden. Het bestaan van VCA betekent dat er al uitgebreid nagedacht is over de werkzaamheden in risicovolle sectoren en hoe dit op een veiligere manier kan. Tijdens het behalen van je VCA certificaat leer je daarom ook over hoe je als bedrijf of als werknemer veilig te werk kan gaan, onder andere aan de hand van te volgen protocollen.
Voldoen aan wettelijke verplichtingen
We willen niet de indruk wekken dat het VCA certificaat een wettelijke verplichting, want dat is (nog) niet het geval. Maar het behalen ervan kan wel voor bedrijven in het bijzonder eraan bijdragen dat er aan wettelijke verplichtingen voldaan wordt. Die hebben immers te maken met de Arbowet en andere relevante regelgeving rondom veiligheid, gezondheid en milieu. Het bewustzijn dat VCA creëert en de handvaten die aangereikt worden om met meer oog voor veiligheid, gezondheid en milieu te werken, kan bedrijven beschermen tegen boetes of juridische problemen in geval van een inspectie of ongeval.
Beter in de markt liggen
Het bezitten van het VCA certificaat is in deze tijd ook simpelweg een instrument om beter in de markt te liggen. Hoewel het dus geen wettelijke verplichting is, hechten opdrachtgevers en werkgevers in risicovolle sectoren er wel veel waarde aan. Sterker nog: het kan als voorwaarde gesteld worden bij het vergunnen van een opdracht en bij sollicitatieprocedures. Dat betekent dat het níet hebben van het VCA certificaat kan inhouden dat je kansen misloopt, zowel als bedrijf dat opdrachten willen binnenslepen, en als werknemer op zoek naar een werkgever. Zo zou je dus kunnen stellen dat het VCA certificaat op een ongeschreven manier toch een soort van verplicht is als je werkzaam wilt kunnen blijven in risicovolle sectoren.
Met andere woorden, er is dus alle reden om het VCA certificaat te willen halen. Het levert een belangrijke bijdrage aan het bewustzijn van risico’s en weten hoe je veiliger te werk kunt gaan. Daarmee helpt het ook om voor een veiligere werkplek te zorgen, waarmee aan de Arbowet wordt voldaan. En juist omdat veiligheid zo cruciaal is in risicovolle sectoren, hechten bedrijven in deze sectoren er ook veel waarde aan, waardoor je eigenlijk niet meer zonder VCA certificaat kan. Kortom, waar wacht je nog op om zelf ook dat belangrijke certificaat in de wacht te slepen?