Een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is een onderzoek dat wordt uitgevoerd om arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s op de werkvloer te identificeren en te voorkomen. Dit onderzoek is met name belangrijk in sectoren waar fysiek of mentaal zwaar werk wordt verricht, zoals de bouw, transport en zorg, maar kan in alle branches waardevol zijn. Hieronder lees je meer over de eventuele wettelijke verplichting van het aanbieden van een PAGO, de mogelijke onderdelen en de voordelen ervan.

Wettelijke verplichting

Volgens de Arbowet moeten werkgevers hun werknemers de mogelijkheid bieden om regelmatig deel te nemen aan een medisch onderzoek zoals een periodiek arbeidskundig onderzoek. Dit onderzoek is bedoeld om beroepsziekten en werkgerelateerde gezondheidsklachten te voorkomen. Werknemers zijn alleen verplicht deel te nemen wanneer dit in hun cao is vastgelegd. Voor sommige beroepen, zoals in de bouw, luchtvaart of politie, is het zelfs verplicht vanwege de hoge gezondheidsrisico’s​. Afhankelijk van het beroep van iemand kunnen ook eventuele verplichte keuringen (volgens de wet of cao) onderdeel zijn van een PAGO.

Uit welke onderdelen kan een PAGO bestaan?

Een PAGO start vaak met een vragenlijst die de werknemer invult. Deze vragen richten zich zowel op de gezondheid als op de werkomstandigheden. Vervolgens kan een biometrisch en lichamelijk onderzoek plaatsvinden, waarbij bijvoorbeeld de bloeddruk, BMI en leefstijl (roken, voeding, beweging) worden gecontroleerd. Het onderzoek richt zich specifiek op de risico’s die een bepaald beroep met zich meebrengt​.

De resultaten van het onderzoek gaan in eerste instantie naar de werknemer zelf. Indien gewenst, kan de bedrijfsarts vervolgens een persoonlijk verbeterplan opstellen om eventuele gezondheidsrisico’s aan te pakken. Dit kan gepaard gaan met begeleiding, zoals e-learnings of doorverwijzing naar een specialist. Voor de werkgever worden vanaf een bepaald aantal deelnemers vaak geanonimiseerde organisatierapportages opgesteld, waarmee gericht actie ondernomen kan worden om de arbeidsomstandigheden te verbeteren​.

Belang voor bedrijven

Een PAGO is niet alleen een middel om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maar ook een strategische investering. Voor werkgevers helpt het bij het ontwikkelen van een gerichter gezondheidsbeleid en biedt het inzicht in de algehele gezondheid van hun werknemers. Zonder dat hierbij persoonlijke gegevens worden gedeeld​. Het onderzoek kan bedrijven helpen om werkgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen en te voorkomen, wat op de lange termijn kostenbesparend werkt​. Gezonde werknemers presteren immers beter, zijn minder vaak ziek en blijven langer inzetbaar.

Voor bedrijven is het verstandig om regelmatig een PAGO uit te laten voeren als onderdeel van hun arbobeleid. Dit helpt niet alleen om verzuim te verminderen, maar verbetert ook de algemene werktevredenheid en de gezondheid van werknemers.