Veel bedrijven maken gebruik van een zakelijk netwerk voor hun computers. Vandaag de dag is dat vrijwel altijd een draadloos netwerk omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van laptops en minder van vaste computers of terminals. Een netwerk kan kwetsbaar zijn. Hackers doen er alles aan om bij bedrijven binnen te dringen en op die manier gegevens te bemachtigen waarmee ze wellicht fraude kunnen plegen. Ook het ‘gijzelen’ van zakelijke systemen komt steeds vaker voor. Hoe kun je dit als ondernemer bij jouw bedrijf voorkomen? We geven je een paar handige tips.

Een stabiel bedrijfsnetwerk

Beveiliging is heel belangrijk, maar stabiliteit is dat ook. Je wilt het immers als ondernemer niet meemaken dat het netwerk uitvalt zodat mensen niet kunnen werken of je telefooncentrale niet bereikbaar is. Daarom besteden veel ondernemers het onderhoud aan het IT netwerk uit aan een ervaren IT bedrijf. Dit gebeurt vooral bij bedrijven die te klein zijn om zelf een systeembeheerder in dienst te nemen. Soms is er wel iemand werkzaam die ‘handig is met computers’ maar dat is toch heel wat anders dan een server resetten of nieuwe netwerksoftware installeren.

Wat te doen als het toch misgaat?

Als het netwerk van je bedrijf het slachtoffer is geworden van een hackpoging dan hangt het er vanaf wat de gevolgen zijn welke acties je moet ondernemen. Is het bij een poging gebleven die geen schade heeft aangericht? Schakel dan een ethisch hacker in die een onderzoek kan instellen naar de zwakke plekken in het netwerk. Als er wel schade is, zoals diefstal van gegevens of gijzeling van het systeem, dan doe je om te beginnen aangifte bij de politie. Die kan meestal weinig doen, maar de melding is wel belangrijk. Vervolgens licht je je klanten in als er gegevens zijn buitgemaakt. De cybercriminelen kunnen immers misbruik maken van deze gegevens, bijvoorbeeld door middel van identiteitsfraude. Een cyberaanval stil houden is niet verstandig. Als later alsnog uitkomt dat er gevoelige gegevens ‘op straat liggen’ dan levert dat onherstelbare imagoschade voor je bedrijf op.

Wees verstandig online

Een cyberaanval is nooit helemaal uit te sluiten. Maar je kunt wel de kans verkleinen. Niet alleen door beveiligingssoftware altijd up-to-date te houden, maar ook door zelf verstandig te zijn. Spreek met medewerkers af dat ze nooit zomaar bijlagen bij e-mails openen en dat ze geen websites bezoeken die mogelijk niet veilig zijn. Je kunt je medewerkers niet verbieden om privé van internet gebruik te maken tijdens het werk. De rechter zal een sanctie daarvoor altijd afwijzen als het om beperkt gebruik gaat. Een medewerker mag dus met zijn smartphone inloggen op het bedrijfsnetwerk en vervolgens zijn privé e-mail checken of kort op sociale media kijken. Maar zakelijke berichten met de privé e-mail versturen of andersom is natuurlijk not done en moet dus worden verboden. Op die manier kun je goed zicht houden op de veiligheid en is de kans op problemen kleiner.