3 redenen om het kantoor verder te verduurzamen

Duurzaamheid lijkt het sleutelwoord van ondernemend Nederland te zijn. Elk bedrijf probeert wel zijn steentje bij te dragen. Kleine en grote veranderingen worden doorgevoerd om de ecologische voetafdruk van grote bedrijven in Nederland te verkleinen. 
Dat begint al bij het verduurzamen van de kantoorinrichting. Een duurzaam kantoor is tegenwoordig vrijwel verplicht om staande te blijven als ondernemer. Niet alleen de consument hecht hier veel waarde aan, ook de overheid stelt steeds strengere eisen. 

Is jouw kantoor dus nog niet zo duurzaam als je zou willen? En overweeg je nieuwe investeringen te doen? Ontdek dan hier drie redenen om de duurzaamheid van jouw kantoor te verbeteren. 

1. Beter imago van het bedrijf 

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zijn niet alleen in het bedrijfsleven voelbaar. Ook de consument hecht hier steeds meer waarde aan. Steeds meer mensen maken bewust de keuze voor duurzame porducten. Ze willen weten waar producten vandaan komen en hoe er met de duurzaamheid rekening is gehouden tijdens het verrichten van diensten. Of je wel of niet duurzaam werkt, kan dan ook van invloed zijn op de besluitvorming van de consument. Door de toenemende vraag vanuit de consument, kan je als bedrijf dan ook niet achterblijven om verder te verduurzamen. 

Dat betekent niet alleen dat er op de duurzaamheid moet worden gelet tijdens de productontwikkeling of het verrichten van diensten, maar ook als we kijken naar het interieurontwerp. Je kunt geen klanten ontvangen als het kantoor allesbehalve duurzaam is. Dit zou direct afbreuk doen aan het groene imago dat je juist hoopt te creëren. 

Door het kantoor te verduurzamen, werk je dus aan een beter imago en trek je hopelijk ook meer klanten aan. 

2. Energie besparen 

Besparen op de energierekening is een bijkomend voordeel van het treffen van verduurzamende maatregelen. Dit betekent dus ook dat de zakelijke vaste lasten verder omlaag geholpen kunnen worden. Energiezuinige maatregelen kunnen zowel of grote als kleine schaal getroffen worden. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan het verder isoleren van het pand en het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar ook al aan het simpelweg vervangen van de lampen voor led verlichting. Je bepaalt zelf hoe groots je het aanpakt. Elke verandering – hoe klein ook – zal effect hebben op de energierekening. Alle kleine beetjes helpen. Zowel het milieu als de zakelijke portefeuille. 

3. Toekomstbestendigheid 

Besef goed dat duurzaam ondernemen geen simpele trend is. Geen trend die vanzelf wel overwaait. Het is een blijvend fenomeen. Bovendien verwacht men ook steeds meer. Verduurzamen zag er pakweg tien jaar geleden nog heel anders uit dan nu. Ook de eisen vanuit de overheid waren nog niet bestaand of veel minder streng. Hoe verder we in de toekomst kijken, hoe belangrijker duurzaamheid zal worden. Daarom is het juist nu belangrijk om hier extra in te investeren. Zo investeer je niet alleen in het welzijn van je medewerkers en draag je je steentje bij aan het milieu, maar zorg je er ook voor dat jouw onderneming alvast op de toekomst berekend is. 

Foto van Lisa
Lisa

Ik ben Lisa, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van verschillende onderwerpen en het delen van mijn kennis via boeiende artikelen. Ik schrijf voor diverse websites en geniet ervan om diep in te duiken in thema's zoals economie, gezondheid, technologie, reizen, en lifestyle. Met een achtergrond in communicatie en in de corporate world streef ik ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren met goed onderbouwde en interessante content. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om een breed publiek te bereiken en te betrekken bij de verhalen die ik vertel.