Wanneer je graag werkvoorbereider wil worden, dan is het verstandig om te kijken wat er binnen je takenpakket valt. Op die manier kun je zonder problemen aan de slag gaan met je baan als werkvoorbereider. Er zijn namelijk diverse zaken waar je rekening mee moet houden als je werkvoorbereider bent. Hieronder lees je precies wat de taken zijn van een werkvoorbereider en wat het precies inhoudt.

Het vinden van de juiste werkgever

Een van de eerste stappen, voordat je überhaupt aan de slag kunt gaan als werkvoorbereider, is het vinden van de juiste werkgever. Zo kun je bij Flexibleplus.nl aankloppen om de stap te maken naar een functie als werkvoorbereider. Dit is namelijk een uitzendbureau dat verschillende vacatures open heeft staan. Ook als blijkt dat je nog een opleiding moet volgen om als werkvoorbereider aan de slag te gaan, kun je hier een opleiding volgen. Zij bieden namelijk ook cursussen en opleidingen aan, zodat je dit ook kunt toepassen in jouw nieuwe functie. Is werken als werkvoorbereider iets voor jou? Ontdek het zelf door alvast de taken van de werkvoorbereider hieronder door te nemen.

Voorbereiding en planning

De eerste taak die heel erg belangrijk is voor een werkvoorbereider is dat je een goede voorbereiding moet hebben van het werk dat je gaat maken. Zo moet je bijvoorbeeld goed de tekeningen bestuderen, rekening houden met bepaalde specificaties en is het goed om te kijken wat er allemaal in de werkopdrachten staat. Daarnaast moet je ook een planning maken voor het werk dat je gaat leveren. Op die manier is het voor iedereen overzichtelijk wat de taken zijn en wat er wordt verwacht. Tijdens het werk is het wel van belang dat de planning nauwlettend wordt bestudeerd. Zo kun je zien of je op schema loopt of waar wat haast achter gezet moet worden. Hierin is de communicatie tussen verschillende afdelingen van belang, wat je als werkvoorbereider ook moet verzorgen.

Materialen en middelenbeheer

Bovendien is het belangrijk dat je als werkvoorbereider je ook verdiept in welke materialen en gereedschappen er nodig zijn voor de klus. Het is dan ook de taak dat je de materialen en gereedschappen op tijd bestelt. Ook is het belangrijk dat je weet wat de voorraad is van de materialen, dus de voorraadbeheer en logistieke coördinatie vallen ook binnen jouw takenpakket. Hierbij stem je ook af met de leveranciers en aannemers, zodat je goed voorbereid de klus kunt beginnen.

Kostenbewaking en calculatie

Tijdens een werk wordt er ook een hoop geld uitgegeven om alles te kunnen maken. Zo is het verstandig dat je als werkvoorbereider aan de slag gaat om dit ook te berekenen en vast te stellen. Zo moet je een begroting opstellen en deze ook laten controleren. Op die manier is het budget duidelijk en kun je zonder problemen aan de slag gaan met het maken van het werk. Mocht je wel over het budget uitkomen, dan is het verstandig om te kijken waar je ergens kosten kunt besparen. Als werkvoorbereider ben je dus verantwoordelijk voor het kostenplaatje van het werk, de bestellingen en het beheer ervan.

Kwaliteitscontrole en veiligheid

De werkzaamheden moeten natuurlijk op de juiste en veilige manier uitgevoerd worden. Als werkvoorbereider is het ook belangrijk dat je hierop controleert: het moet wel voldoen aan de veiligheidseisen, maar ook aan de kwaliteit. Het is daarom van groot belang dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en deze natuurlijk ook naleeft. Je kunt hierbij ook risicoanalyses en veiligheidsplannen opstellen.

Communicatie en samenwerking

Als laatste is goede communicatie ook zeker iets wat binnen het takenpakket van een werkvoorbereider valt. Zo is het van belang dat je nauw contact hebt met de projectleiders, uitvoerders en de engineers. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het contact met de opdrachtgevers en leveranciers. Bespreek de voortgang en de benodigdheden van het werk.