Het lijkt misschien niet zo belangrijk om je abonnementen goed bij te houden, maar het kan best een impact hebben op je financiën. Vooral als je bezig bent met sparen of beter overzicht wilt krijgen op je uitgaven, kan het verminderen van onnodige abonnementen je echt helpen. Abonnementsmoeheid is een term die steeds vaker wordt gebruikt om de frustratie en stress te beschrijven die je kunt ervaren als je geen overzicht meer hebt van al je abonnementen. Dit probleem komt steeds vaker voor, en zeker voor mensen die proberen te sparen is het een doorn in het oog.

Abonnementsmoeheid uitgelegd

Abonnementsmoeheid ontstaat vaak als je het overzicht van je abonnementen verliest. Het is heel makkelijk om je even snel aan te melden voor allerlei digitale diensten, van streaming tot software, maar het is lastig om te onthouden waarvoor je allemaal betaalt. Veel abonnementen worden na de gratis proefperiode automatisch verlengd – vaak zonder dat je het doorhebt. Daardoor blijf je onbewust betalen voor dingen die je eigenlijk nauwelijks meer gebruikt.

Volgens ExpressVPN heeft één op de vijf mensen moeite met het bijhouden van hun abonnementen. Het probleem is dat veel mensen niet in de gaten hebben wanneer een abonnement stilzwijgend wordt verlengd. Hierdoor worden er onvoorziene bedragen van je rekening afgeschreven. Zonde!

Hoe abonnementsmoeheid je financiële doelen in de weg kan zitten

Als je bezig bent met sparen voor een vakantie, schulden probeert af te lossen of een buffer wilt opbouwen, dan kunnen onverwachte betalingen je flink tegenwerken. Het is makkelijk om te vergeten dat je nog steeds betaalt voor een dienst die je al maanden niet meer gebruikt, maar die kosten blijven elke maand terugkomen. Als je niet regelmatig je abonnementen doorneemt, geef je ongemerkt geld uit aan dingen die je niet nodig hebt, en dat kan je financiële doelen flink vertragen.

Een voorbeeld hiervan is een streamingdienst die je eigenlijk niet meer gebruikt. Je denkt misschien dat het maar een klein bedrag is, maar als je het optelt over een heel jaar, dan kun je dat geld natuurlijk beter gebruiken voor iets waar je wel wat aan hebt.

Een minder bekend effect van abonnementsmoeheid is dat het ook je koopgedrag kan beïnvloeden. Als je al voelt dat je te veel betaalt voor diensten die je nauwelijks gebruikt, kan dit leiden tot schuldgevoelens of stress. Dit kan je ervan weerhouden om noodzakelijke aankopen te doen of juist leiden tot impulsieve uitgaven om dat gevoel te compenseren. Door bewust te blijven van je abonnementen, voorkom je niet alleen verspilling, maar creëer je ook ruimte voor financiële rust en weloverwogen keuzes.

Actief je abonnementen beheren loont

Door actief je abonnementen te beheren en te kijken welke je echt gebruikt, kun je op jaarbasis aardig wat geld besparen. Begin met het bekijken van diensten die je niet meer gebruikt. Heb je bijvoorbeeld meerdere streamingdiensten, maar kijk je eigenlijk altijd maar naar één? Door de rest op te zeggen, bespaar je meteen geld. Doe hetzelfde voor dingen als luisterboeken, muziek en de sportschool, en binnen een uur heb je misschien wel honderden euro’s op jaarbasis bespaard. Bovendien hoef je een stuk minder wachtwoorden te onthouden.