Bij de overname van een bedrijf komt heel wat kijken. Of het nu gaat om een fusie of om een nieuwe eigenaar die het bedrijf gaat voortzetten. Als scheidend eigenaar wil je alles netjes achterlaten, als nieuwe ondernemer wil je wellicht zo snel mogelijk je eigen stempel op het bedrijf drukken. Het is belangrijk om de overname goed te regelen. Zo kun je een zo soepel mogelijke doorstart maken als nieuwe eigenaar.

Wat gebeurt er met het personeel?

Voor het personeel van een bedrijf dat wordt overgenomen kan dit een onzekere situatie geven. Want worden zij door de nieuwe eigenaar wel in dienst genomen of moeten ze op zoek naar ander werk? Voor de nieuwe eigenaar is er ook onzekerheid. Met wie krijgt hij te maken en zijn deze mensen wel competent? Als de nieuwe eigenaar al bij het bedrijf werkzaam is dan kan dit zowel een voordeel als een nadeel zijn. Je kent iedereen en dus wil je niemand voor het hoofd stoten. Maar als die aardige secretaresse haar werk niet goed doet of als die monteur die al 30 jaar in dienst is er de kantjes vanaf loopt ten koste van andere collega’s, dan moet je misschien toch impopulaire beslissingen nemen.

Wat is de financiële positie van het bedrijf?

Een heel belangrijk punt is de financiële positie van het bedrijf dat je wilt overnemen. Je wilt immers geen onaangename verrassingen krijgen als jij eenmaal de baas bent en dus overal voor verantwoordelijk. Je kunt daarom het beste een ervaren bedrijf zoals Taurus de boeken laten doornemen. Zij kunnen je een beeld geven van de financiële positie van het bedrijf. Als die niet goed is dan hoeft dat geen reden te zijn om van de overname af te zien. Maar die gaat dan wel tegen aangepaste voorwaarden.

Een geruisloze doorstart

Je kunt kiezen voor een geruisloze doorstart. Het bedrijf houdt zijn oude naam en alles gaat door zoals het onder de vorige eigenaar ook ging. Bij klanten schept dat vertrouwen. Het is vaak een goede manier om de eerste periode door te komen. Grote veranderingen kun je vaak beter op een later moment doorvoeren. Als een bedrijf ineens anders heet en andere dingen gaat doen of andere producten gaat leveren dan kost dat in veel gevallen klanten. Als je de door jou gewenste wijzigingen stap voor stap doorvoert dan kunnen je klanten daar geleidelijk aan wennen. En die flitsende nieuwe bedrijfsnaam die je in gedachten had die kan best nog even wachten.

Hulp en advies bij een bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername komt dus heel wat kijken. Wil je niet in valkuilen lopen of zaken over het hoofd zien? Laat je dan adviseren door een deskundige op het gebied van fusies en bedrijfsovernames. De kans dat het bedrijf een goede start maakt onder jouw leiding is dan een stukje groter. Kijk voor meer informatie op https://taurus.nl/