Of je nu op zoek bent naar wat extra financiële ruimte om je bedrijf uit te breiden of wanneer je startkapitaal nodig hebt: in Nederland is het mogelijk om als ondernemer bedrijfsfinanciering aan te vragen. Zo kun je een lening afnemen om bepaalde investeringen te doen en is het mogelijk om door middel van crowdfunding geld binnen te halen.

Het vinden van de juiste bedrijfsfinanciering die het beste bij jouw onderneming past, kan lastig zijn. Waar voor de ene ondernemer zakelijk krediet heel passend is, heeft de andere organisatie juist een ander soort lening nodig. Hoe kies je de bedrijfsfinanciering die bij je bedrijf past en waar moet je op letten bij het vergelijken ervan voor de beste keuze? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Voor welke vorm van bedrijfsfinanciering ga je als ondernemer?

Wat in ieder geval goed is om te weten is dat er verschillende vormen van bedrijfsfinanciering zijn die een ondernemer aan kan vragen. Het is afhankelijk van je eigen wensen en de (groei)wensen van je bedrijf welke vorm het beste matcht. Daarom is het belangrijk om die specifieke wensen en behoeften in kaart te brengen, zodat je weet welke financiële middelen daarbij kunnen helpen. Denk hierbij na over wat voor bedrag je precies nodig denkt te hebben, waarvoor je zakelijk geld wil lenen en aan welke voorwaarden een lening moet voldoen. Een zakelijke lening afsluiten is bijvoorbeeld handig voor ondernemers die grote investeringen willen doen, zoals het uitbreiden van het bedrijf of het aanschaffen van een wagenpark.

Bij een zakelijke lening is er sprake van een afgesproken looptijd, dus weet je precies waar je aan toe bent. Ook kun je gaan voor een zakelijk krediet oftewel een flexibele vorm van financiering. Bij een dergelijke financiering kun je geld opnemen en aflossen wanneer je wil tot aan een bepaald limiet dat je afspreekt met de geldverstrekker. Bij deze vorm van financiering heb je te maken met een variabele rente. Wat ook mogelijk is, is crowdfunding. Hierbij vraag je je publiek en/of investeerders om een geldbedrag te storten, soms in ruil voor een dienst of product. Dit is met name geschikt voor goede doelen of maatschappelijke projecten.

1. Weet voor welke bedrijfsfinanciering je moet gaan: doe onderzoek

De eerste en meteen beste tip die je kunt hebben bij bedrijfsfinanciering vergelijken, is dat je moet weten voor welke vorm je moet gaan. Weet je dit niet, dan is het ook lastig om überhaupt te beginnen met vergelijken. Daarom is het handig om onderzoek te doen, zodat je precies weet welke vorm van financiering bij je bedrijf past. Ben je net begonnen met ondernemen, dan is het mogelijk om zogeheten Bedrijfskapitaal aan te vragen. Ook kun je een zakelijke lening of een zakelijk krediet afsluiten.

Wat betreft een zakelijke lening is het goed om te weten dat je deze vorm van bedrijfsfinanciering ook kunt afnemen wanneer je een grote investering doet of wanneer je van plan bent om een langetermijnsinvestering te doen. In dat geval is een lening met een vaste looptijd namelijk een goed idee, zodat je precies weet wanneer je je lening terug hebt betaald. Wanneer je snel werkkapitaal nodig hebt om überhaupt te kunnen starten of verder te kunnen groeien als bedrijf is zakelijk krediet of misschien zelfs factoring een beter idee. Ga dus altijd voor wat bij je bedrijf en wensen past.

2. Kijk goed naar de rente die je moet betalen bij bedrijfsfinanciering

Weet je eenmaal voor welke vorm van bedrijfsfinanciering je gaat? In dat geval kan het echte vergelijken beginnen. We raden je altijd aan om tijdens het vergelijken naar de rente te kijken. Je wil immers wel van tevoren weten hoe hoog het rentepercentage is dat je moet betalen bij het afnemen van een lening of andere vorm van bedrijfsfinanciering. De rente kan verschillen per aanbieder en dat is precies waarom je er goed op moet letten. Dit bedrag moet je namelijk ook gewoon terugbetalen op een afgesproken moment.

Daarnaast zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden naast de kosten van de rente. Zo zijn er afsluitkosten waar je mee te maken kunt krijgen, evenals administratiekosten. En wat dacht je van mogelijke boetes die je moet betalen voor vervroegd aflossen? Hoewel je er niet van uit hoeft te gaan dat je boetes hoeft te betalen, is het wel handig om te weten wat de voorwaarden zijn. Aan de hand daarvan weet je de regels met betrekking tot betalingen en aflossingen en kun je gemakkelijker boetes voorkomen.

3. Let op de flexibiliteit van je financiering voor een goede match

Bij het vergelijken van bedrijfsfinanciering is er nog een ander belangrijk onderdeel waar je op moet letten: de flexibiliteit van je financiering. Sommige vormen van financiering zijn namelijk flexibeler dan andere vormen. Het is aan jou en je bedrijf om te bepalen hoeveel flexibiliteit je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld te maken met onregelmatige inkomstenstromen en wil je je zakelijke cashflow verbeteren? In dat geval kan het zeker helpen om te gaan voor een flexibele bedrijfsfinanciering.

Dat is een vorm van financiering voor je bedrijf waarbij je te maken krijgt met flexibele voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om boetevrij extra geld af te lossen op het moment dat dat mogelijk is of aan een bedrijfsfinanciering met een variabele looptijd. Wat ook handig kan zijn, is een flexibel kredietlimiet zodat je tijdens de duur van je bedrijfsfinanciering nog extra geld af kunt nemen als dat nodig is. Kortom: het is zeker een aanrader om de flexibiliteit goed te controleren, zodat je niet vastzit aan een lening die niet variabel is.

4. Start met vergelijken van bedrijfsfinancieringen via een betrouwbare broker

Tot slot is het heel handig om gebruik te maken van een vergelijkingswebsite waar je de beste bedrijfsfinanciering voor je bedrijf kunt vinden. Het voordeel hiervan is namelijk dat je niet handmatig op zoek hoeft te gaan naar passende zakelijke financiering. Dit kun je immers ook uitbesteden aan een betrouwbare broker via waar je een match kunt vinden. Een broker is een partij die tussen de afnemer en de geldverstrekker zit en biedt hulp aan beide partijen bij het vinden van de beste match. Brokers beschikken namelijk vaak over een breed netwerk van financiers.

Hierdoor heb je binnen no time toegang tot een veel breder scala aan opties voor bedrijfsfinancieringen dan wanneer je zelf op zoek zou gaan. Wat ook prettig is, is dat een broker vaak jarenlange ervaring en kennis heeft waar jij gebruik van kunt maken. Ze kunnen je vaak zelfs advies geven over voor welke vorm van financiering je het beste kunt gaan in jouw zakelijke situatie. En wat helemaal fijn is, is dat je binnen een klik op de knop kunt zien welke aanbieders er zoal zijn voor de bedrijfsfinanciering waar je voor gaat. Dat is het grote voordeel van een vergelijkingstool van een broker en kost jou uiteindelijk minder tijd, geld én energie.