Er zijn verschillende redenen om als bedrijf je best te doen om energie te besparen. Ten eerste is er natuurlijk simpelweg de rekening voor je energieverbruik. Of je nu zakelijke energie hebt of toch gebruik maakt van een particulier energiecontract als kleinverbruiker, energie is prijzig op het moment. Dat kan aardig op de begroting drukken. Beter omgaan met energie kan dan voor meer financiële ademruimte zorgen. Daarnaast heb je te maken met de ecologische voetafdruk van je bedrijf, die je het liefst zo klein mogelijk wil houden, omdat dat is waar deze tijd om vraagt en waar je ook op beoordeeld kunt worden. Het verlagen van je energieverbruik kan bijdragen aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Maar hoe pak je het aan, energie besparen als bedrijf? We geven een aantal tips.

(Laat) een energie-audit uitvoeren

Voordat je aan de slag gaat met energiebesparende maatregelen, is het belangrijk om te weten waar je momenteel staat met je energieverbruik als bedrijf. Dit kun je in beeld krijgen door het (laten) uitvoeren van een zogenaamde energie-audit. Dat is een grondige beoordeling van het energieverbruik van je bedrijf. Bij een energie-audit komen zaken kijken zoals analyseren van energierekeningen, het inspecteren van apparatuur van het bedrijf en het identificeren van energieverspillende gewoonten binnen de organisatie. Zo kan onthuld worden welke aspecten van je bedrijfsactiviteiten de meeste energie verbruiken. Misschien is je verlichting inefficiënt, draaien apparaten de hele nacht door of is je gebouw slecht geïsoleerd. Dat is essentiële informatie voor het ontwikkelen van een strategie voor energiebesparing.

Investeren in energiezuinige apparatuur en verlichting

Uit je energie-audit kan komen dat je buitensporig veel energie verbruikt voor je apparaten en/of verlichting. Zeker wanneer deze zaken niet echt up-to-date zijn kan dat zeker het geval zijn en valt er een flinke slag te maken. Dat kan enerzijds door bewuster gebruik van deze zaken, maar beter is het om dat bewustzijn te combineren met een gerichte investering in energiezuinige apparatuur en verlichting. Daarmee verbruik je bij verantwoord gebruik niet onnodig veel energie. Neem nu bijvoorbeeld moderne ledverlichting. Die is veel efficiënter dan ouderwetse gloeilampen en tl-buizen en gaan veel langer mee. Ook oudere koelkasten, HVAC-systemen en computers kun je beter vervangen voor moderne, energiezuinigere apparatuur. Natuurlijk kost dit aan de voorkant juist meer geld, maar op de langere termijn heb je er voordeel bij, omdat je er flink mee kunt besparen op je energiekosten.

Implementeer energiebeheersystemen

Je kunt een flinke slag maken met het besparen van energie als je niet te veel leunt op het gedrag van mensen, want mensen kunnen dingen vergeten of simpelweg te lui zijn om lampen of apparaten uit te zetten. Automatisering kan een hele belangrijke rol bij energiebesparing. Door het implementeren van energiebeheersystemen kunnen apparaten en verlichting in je bedrijfspand automatisch uitgeschakeld worden wanneer ze niet in gebruik zijn. Ook kunnen ze worden geprogrammeerd om het energieverbruik in het gebouw te verminderen tijdens periodes van lage activiteit, zoals ’s nachts of in het weekend. Zo voorkom je onnodig energieverbruik in onbezette ruimtes. Daarom zijn energiebeheersystemen dus een slimme investering om energieverspilling te minimaliseren.

Zorg voor energiebewustzijn

We noemden het woord ‘bewustzijn’ al even, en willen niet afsluiten zonder dit punt toch nog even uitgebreider te benoemen. Hoewel technologie een belangrijke rol speelt bij energiebesparing, blijft ook bewustzijn onder medewerkers essentieel. Zorg daarom voor een bedrijfscultuur waarin energie-efficiëntie actief wordt aangemoedigd en misschien zelfs beloond (al is het alleen met erkenning). Train je medewerkers om bewuster om te gaan met verlichting en apparaten. Het gaat om simpele acties, zoals computers uitschakelen na gebruik, verlichting niet onnodig aan laten en geen elektronische apparaten opladen wanneer dat niet nodig is. Ook een verandering in attitude kan zo een aanzienlijke impact hebben op het totale energieverbruik van je bedrijf.

Wil je dus een positieve impact hebben op zowel je financiën als het milieu, dan is het verstandig om met bovenstaande zaken aan de slag te gaan als bedrijf. Je kunt er een groot verschil mee maken als je het serieus aanpakt. Het vergt een inspanning, maar je plukt er ook snel de vruchten van.