Horeca servies zorgt voor een betere gastbeleving

In de horeca draait alles om beleving. Gasten komen niet alleen voor het eten of drinken, maar ook voor de sfeer, service en presentatie. En wat wordt er dan nog wel eens vergeten? Juist ja, je horeca servies. Het type, het materiaal en hoe je servies er uit ziet kunnen een behoorlijke impact hebben op de (smaak)beleving van je gasten. Terugkerende klanten scoren doe je dus met het juiste servies!
Horeca servies is meer dan alleen borden en kopjes
Servies is al lang niet meer ‘slechts om mee te eten’. En eigenlijk is dat het ook nooit geweest. Denk maar even aan het eetgerei dat in de middeleeuwen werd gebruikt. Toen al was servies een manier om status en rijkdom mee aan te tonen. Des te rijker je was, des te gedetailleerder het design op de vorken, messen en lepels op tafel. En mooi gedecoreerde kelken en bekers? Die zijn nóg ouder. Al ruim 6000 jaar lang maken we daar de mooiste kunstwerken van.
Tegenwoordig is er nog steeds veel aandacht voor mooie ontwerpen, maar zien we vooral een trend in eenvoud en gebruiksgemak. Dat past precies bij het minimalisme dat we in andere branches ook zien. Kleurgebruik, design en materiaal krijgen de aandacht, en we zien dat horeca servies steeds vaker afgestemd wordt op het concept van de zaak. Een modern Asian-fusion restaurant kiest bijvoorbeeld eerder voor minimalistisch en donker servies dan rustiek aardewerk, wat weer beter past bij een lokale bistro.
Belangrijk om te onthouden: servies communiceert indirect waar een horecazaak voor staat. Het draagt bij aan de positionering en zorgt voor herkenbaarheid. Wanneer je horeca servies niet past bij de rest van je zaak, kan het slordig, verwarrend, en zelfs goedkoop overkomen. Dat is al helemaal het geval wanneer je verschillend horeca servies tegelijk gebruikt, bijvoorbeeld in een andere kleur of met een ander design.
Hier moet je over nadenken qua materiaal
De keuze voor het juiste horeca servies hangt af van meerdere factoren, zoals de intensiteit van gebruik, het soort gerechten, de vaatwasbestendigheid, en natuurlijk de uitstraling. Voor borden blijft porselein populair vanwege de duurzaamheid en de klassieke uitstraling, terwijl aardewerk steeds meer wordt gebruikt voor een ambachtelijke touch. Steengoed en melamine zijn opkomende opties, vooral vanwege hun robuustheid in drukke omgevingen. Voor bestek is en blijft RVS de meest populiare optie. Vaatwasbestendig, temperatuurbestendig, niet breekbaar, geen last van corrosie, vaak in allerlei soorten, maten en kleuren verkrijgbaar én het laat geen nare nasmaak achter. Dat heb je bijvoorbeeld wel met plastic, hout, zilver en goud.
En zo zit het met duurzaamheid
Ja, ook horeca servies ontkomt niet aan de trend van duurzaamheid. Niet alleen de gerechten op het menu en de ingrediënten die gebruikt worden zijn van belang, maar ook je keuze qua servies. Gerecyclede materialen, biologisch afbreekbare alternatieven voor disposables, herbruikbare en circulaire alternatieven… Het zorgt allemaal voor nét dat beetje milieuvriendelijkheid dat voor veel mensen tegenwoordig van groot belang is.
Handig in gebruik, duurzaam, en passend bij je horecazaak: dat is hoe je horeca servies tegenwoordig zou moeten zijn.
Ik ben Lisa, een enthousiaste schrijver met een passie voor het verkennen van verschillende onderwerpen en het delen van mijn kennis via boeiende artikelen. Ik schrijf voor diverse websites en geniet ervan om diep in te duiken in thema's zoals economie, gezondheid, technologie, reizen, en lifestyle. Met een achtergrond in communicatie en in de corporate world streef ik ernaar om mijn lezers te informeren en te inspireren met goed onderbouwde en interessante content. Schrijven is voor mij een creatieve uitlaatklep en een manier om een breed publiek te bereiken en te betrekken bij de verhalen die ik vertel.
Inhoud
Nieuwe blogs


Vind eenvoudig je volgende opdracht als financieel zzp’er