Als ondernemer weet je dat risico’s erbij horen. Je neemt beslissingen zonder garantie op succes, investeert tijd en geld en vertrouwt op je eigen inschatting. Maar dat betekent niet dat je alles op zijn beloop moet laten. Succesvol ondernemen draait óók om risicobeheersing: weten waar je kwetsbaar ben en daar slim op inspelen.
Juist zelfstandige ondernemers kunnen zich geen langdurige stilstand veroorloven. Eén fout, één onvoorziene gebeurtenis of één claim kan grote financiële gevolgen hebben. Voorbereid zijn betekent niet minder lef, maar wel meer slagkracht als het erop aankomt. Hoe je dat het beste aan kunt pakken? We vertellen je er maar al te graag wat meer over in deze blog.
Wat kun je wél beïnvloeden?
Je hebt niet alles in de hand, maar vaak meer dan je denkt. Een goede voorbereiding, duidelijke afspraken met je eigen klanten en inzicht krijgen in je verantwoordelijkheden helpen je meer en meer om risico’s klein te houden. Denk aan het bijhouden van je administratie, het afsluiten van goede contracten en het vastleggen van verwachtingen bij aanvang van een project.
Ook belangrijk: blijf investeren in je eigen ontwikkeling. Kennis van je vak, wet- en regelgeving en relevante marktontwikkelingen maakt je niet alleen sterker, maar voorkomt ook dat je per ongeluk fouten maakt die je duur komen te staan.
Kleine misstap, grote impact
Een gemiste deadline, verkeerd advies, fout in de levering of schade op locatie: het zijn fouten die iedere ondernemer kan overkomen. Het vervelende is dat één kleine misstap al snel grote impact heeft. Niet alleen op je reputatie, maar ook op je portemonnee: zeker als een klant je aansprakelijk stelt.
Zeker als zzp’er werk je vaak alleen, zonder juridisch team of back-up bij fouten. Daarom is het belangrijk om een vangnet te creëren voor dit soort situaties. Daarmee voorkom je dat een claim of conflict je onderneming in gevaar brengt.
Denk mee met je verzekeraar
Een goede verzekeraar zoals Univé kijkt verder dan alleen premies en polissen. Hij of zij denkt mee over jouw specifieke situatie, helpt risico’s in kaart te brengen en adviseert over passende dekkingen. Zeker voor zelfstandigen is persoonlijk contact met je verzekeraar waardevol: jouw situatie is uniek en vraagt om maatwerk.
Kijk bij het kiezen van een verzekeraar dus niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de service, flexibiliteit en ervaring met ondernemers in jouw branche. Een goede verzekeraar is niet alleen een vangnet, maar ook een sparringpartner voor je bedrijfsvoering.
Waarom dit type verzekering eigenlijk onmisbaar is
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jou als zzp’er beschermt je tegen schadeclaims als je tijdens je werk schade toebrengt aan spullen van anderen of letsel veroorzaakt. Denk aan het omstoten van een dure laptop bij een klant, of een ongelukkige val van een opdrachtgever tijdens jouw presentatie. Dergelijke situaties kunnen tot forse financiële claims leiden.
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je daartegen beschermd. Voor een relatief laag maandbedrag dek je grote risico’s af. En dat geeft rust zodat jij je kunt focussen op wat je het liefste doet: ondernemen. Veel opdrachtgevers stellen deze verzekering zelfs verplicht, dus het is vaak geen luxe, maar noodzaak.
Ondernemen met lef én zekerheid
Ondernemen betekent vooruit durven kijken, knopen doorhakken en nieuwe dingen proberen. Maar het betekent ook: je zaken op orde hebben. Zekerheid inbouwen waar het kan, zodat je niet onnodig risico loopt op verlies, vertraging of juridische problemen.
Een goede balans tussen lef en zekerheid maakt je als ondernemer sterker. Je durft meer als je weet dat je goed beschermd bent. En je groeit sneller als je valkuilen weet te vermijden. Kortom: risico nemen hoort erbij, maar niet op álles.