Een inbraak in je bedrijf wil je natuurlijk tegen elke prijs voorkomen. Los van het verlies van gestolen spullen levert een inbraak vaak ook veel schade op. Plus de administratieve rompslomp met de verzekering. Wellicht kun je 1 of meerdere dagen niet werken omdat schade moet worden opgenomen en hersteld. Al met al kost een inbraak vrijwel altijd geld, ook al ben je verzekerd. Voorkomen is en blijft dus de beste optie. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Inbraakpreventie: Dit kun je zelf doen

Zorg ervoor dat jouw bedrijfspand onaantrekkelijk is voor inbrekers. Laat goede sloten op de deuren zetten, bij voorkeur met kerntrekbeveiliging. Een meerpuntsslot is ook een optie. Deze sloten gaan met 1 sleutelbeweging met 2 of 3 pennen in de sponning. Zo’n slot open krijgen is een hele klus. Inbrekers kiezen bij voorkeur een doelwit waar ze snel binnen kunnen komen. Dit verkleint immers de kans om betrapt te worden aanzienlijk. Laat geen ramen open staan, zeker niet als die makkelijk bereikbaar zijn. Zet geen trap of ladder in het zicht of andere materialen die het gemakkelijk maken ene hoger gelegen punt te bereiken. Laat geen onnodig licht branden als je niet aanwezig bent.

De voordelen van een inbraakalarm

Steeds meer bedrijven zijn beveiligd met een alarmsysteem. Zodra een deur wordt geforceerd gaat er een sirene af of neemt een stil alarm contact op met een alarmcentrale. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Je kunt bij wijze van preventie stickers op de buitendeuren plakken waarop gewaarschuwd wordt dat het pand beveiligd is. Dit voorkomt mogelijk inbraakschade. Een sirene alarm heeft natuurlijk alleen zin als daar daadwerkelijk op gereageerd wordt. Inbrekers blijven soms in de buurt om te kijken of er iemand op het kabaal af komt. Gebeurt dat niet dan slaan ze alsnog hun slag. Er zijn ook steeds meer bedrijven die camera’s ophangen om hun terrein in de gaten te houden. Wil je hiervoor kiezen, let dan op dat je voldoet aan de regels die daarvoor gelden in het kader van de AVG.

Aansluiting op een alarmcentrale

Naast het laten installeren van een alarmsysteem kun je ook een contract afsluiten met een beveiligingsbedrijf. Bij hen komt dan de melding binnen als het stil alarm afgaan. Een medewerker wordt naar jouw bedrijf gestuurd om te controleren of er inderdaad wordt ingebroken. De politie wordt in dat geval uiteraard meteen gewaarschuwd. Een beveiligingsbedrijf kan je bedrijf ook afsluiten aan het einde van de dag of begin van de avond. Je hoeft dit dan niet zelf te doen of de verantwoordelijkheid bij een medewerker te leggen. De beveiliger loopt een ‘sluitingsronde’ om te controleren of overal de ramen gesloten zijn en het licht uit is. Vervolgens wordt het alarm ingeschakeld en het pand afgesloten. Uiteraard kan bij een sluitronde ook een toegangshek tot je terrein worden gesloten. Je betaalt voor de service van een beveiligingsbedrijf een vast bedrag per maand of per jaar.